
Od niedzieli mamy już oficjalnie Adwent – czas oczekiwania przed Świętami Bożego Narodzenia. W logistyce żywności przygotowania do Świąt zaczęły się jednak dużo wcześniej – tak by klienci mogli zawczasu kupić produkty na świąteczny stół a pracownicy produkcji udać się na bożonarodzeniowy wypoczynek.
Życząc naszym Czytelnikom cudownego czasu przedświątecznych przygotowań, zapraszamy jednocześnie do lektury wywiadu nadesłanego przez firmę Quick Service Logistics Polska:
“Okres jesienny to także czas, w którym coraz więcej sklepów przygotowuje się do zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Czy w związku z tym, w okresie jesiennym składane są już zamówienia świąteczne?
Agnieszka Sałek, dyrektor handlowa Quick Service Logistics Polska, firmy specjalizującej się w logistyce żywności dla branży spożywczej: Tak, do dostawców na pewno. Ze względu na wydłużony czas realizacji zamówienia na produkty świąteczne są składane już w październiku, czasami nawet we wrześniu. Dodatkowo część dostawców ma zamknięte linie produkcyjne pomiędzy świętami, a Nowym Rokiem, co wiąże się z koniecznością wcześniejszego zatowarowania magazynów QSL.
Czy branża logistyczna odczuwa „wydłużenie” okresu przygotowania do Świąt (jest mniej/więcej pracy w związku z tym)?
AS: Oczywiście, tuż przed Świętami nakład pracy jest dużo większy w każdym dziale. Wiąże się to ze wspomnianym już zatowarowaniem magazynów, przesunięciem dni dostaw do restauracji, czasowym zamknięciem linii produkcyjnych u dostawców.
Czy dzięki wcześniejszym przygotowaniom branży gastronomicznej do Bożego Narodzenia, okres tuż przed samymi Świętami jest spokojniejszy?
AS: Z naszej perspektywy spokojniejszy jest czas pomiędzy świętami, a Nowym Rokiem i zaraz po Nowym Roku. Magazyny QSL są wówczas zaopatrzone na dłuższy okres, a sprzedaż do restauracji jest nieco niższa. Taka sytuacja ma miejsce do około drugiego tygodnia stycznia, czyli do momentu powrotu klientów z urlopów i rozpoczęcia sezonu promocyjnego w galeriach handlowych.”
Źródło: Quick Service Logistics Polska
AM